Regelbunden tandborstning är mycket viktigt
Tandborste. Välj en mjuk eller extramjuk tandborste – en hård borste kan skada tänder eller tandkött. Köp en ny borste var 3e månad. Använd tandkräm med fluor och borsta med små gnuggande rörelser i två minuter. Ta in lite vatten i munnen och sila mellan tänderna så att tandkrämen kommer åt överallt.
Bakterier trivs mellan tänderna där tandborsten inte kommer åt.
Tandtråd. Tandtråd är det bästa hjälpmedlet när tänderna sitter tätt. Tänk på att ta en tillräckligt lång bit tråd och träna framför spegeln. Man blir bättre med lite övning!
Mellanrumsborstar är jättebra om man har lite större mellanrum. Vi visar gärna vilken storlek som passar när du är här! Tandstickor finns i både trä och plast. De i plast är oftare lite lättare att använda. Stickan skall ha ett trekantigt tvärsnitt – runda stickor gör inte rent. Den platta änden skall ligga mot tandköttet.
Fluor. Fluor gör tandytan motståndskraftig. Det enklaste är att använda fluortandkräma två gånger om dagen. Om man har en ökad karies risk, vid t.ex vissa mediciner eller flera kronor eller broar kan man öka tillförseln på flera sätt. Vi brukar rekommendera att man kompletterar med fluorsköljning, men det finns även tabletter, tuggummi, tandtråd och tandstickor med extra fluor!
När du opererats
Symptom efter operation eller tanduttagning
Smärta uppträder ofta efter en operation sedan bedövningen upphört att verka. Smärtan kan fortsätta två till fyra dagar, varefter den bör avklinga. För det mesta kan smärtan dämpas eller avhjälpas med smärtstillande medel av den typ som kan köpas receptfritt på apotek, exempelvis Alvedon eller Panodil. Andra alternativ är Ipren eller liknade preparat om man ej är överkänslig mot acetylsalicylsyra eller är astmatiker. Värktabletter intas lämpligen i samband med måltid för att minska risken för magbesvär.
Svullnad/blåmärke uppträder i många fall efter en operation. Den kan kvarstå i flera dagar, men behöver i och för sig inte ge anledning till oro. Svullnaden kan efter operationer i överkäken sträcka sig upp mot ögat, som ibland kan svullna igen.
Temperaturhöjning följer ibland första dygnet efter en operation och är en ganska normal reaktion, men skulle temperaturen därefter inte normaliseras bör kliniken kontaktas.
Gapsvårigheter uppträder ofta, speciellt efter operationer i underkäkens bakre parti och kan kvarstå någon vecka efter operationen.
Blödning. En liten blödning är normalt under det första dygnet. För att stoppa en större blödning bör du sitta stilla och samtidigt bita på de medskickade kompresserna eller en ren näsduk, minst en halvtimme. Du skall känna motstånd när du biter samman. Tänk på att blödningsrisken ökar vid ansträngning och vid sängläge. Om blödningen inte stoppar efter två försök, bör du kontakta oss!
Födointag. Man bör inte äta eller dricka de närmaste timmarna efter en operation i munnen och i varje fall inte innan bedövningen släppt. Det är viktigt för läkning och välbefinnande att man sedan äter så att det normala näringsbehovet täcks. Man bör lämpligen välja mer lättuggad kost första dygnen. För dig som genomgått en implantatoperation är det speciellt viktigt att undvika tuggning i det opererade området.
Munhygien. Borsta dina tänder som vanligt, men borsta försiktigt i sårområdet. Där kan man tvätta försiktigt med kompress med vatten eller koksalt.
Komplikationer. Vid komplikationer, t.ex. kraftig blödning, bör du kontakta kliniken per telefon 0322-67 22 67. Under helg eller annan ledighet, när kliniken är stängd, kan du kontakta Alingsås Lasarett på tel 0322- 22 60 00 för hänvisning till jourtandläkare. Vid allvarliga komplikationer kan käkskadejouren på Sahlgrenskas akutmottagning kontaktas, telefon 031-342 10 00.